Celebrades les 8es Olimpíades de Geologia de Catalunya

El divendres dia 3 de febrer es van realitzar les 8es Olimpíades de Geologia de Catalunya, organitzades per l’Asociacion Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) juntament amb la Sociedad Geológica de España (SGE). El mateix dia i a la mateixa hora es van realitzar les mateixes proves simultàniament a Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. La participació va ser molt alta amb un total de 419 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 45 centres de tot Catalunya.

Tots els participants van rebre obsequis que incloïen punts de llibre amb la taula dels temps geològics, mapes geològics de Catalunya, un desplegable sobre cartografia geològica, i els guanyadors de cada seu i subseus, un exemplar de l’Atles de Geologia, tots ells cedits per l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya. A més, el Geoparc de la Catalunya Central els obsequia amb una sortida geològica guiada el proper dissabte 18 de març en la que per primer cop es coneixeran tots els  guanyadors Catalans i on començaran a preparar-se per a la final espanyola.

La prova a realitzar va consistir en un test teòric de 50 preguntes de geologia general i una prova pràctica de grup on s’ havia de completar un tall geològic i identificar minerals, roques i fòssils que estaven relacionats amb el tall. A més, hi havia preguntes aplicades relatives a riscos, recursos i impactes geològics associades al tall. Els alumnes catalans van mostrar un alt nivell.

La seu amb major participació va ser la de Barcelona amb 178 alumnes que es van repartir en tres espais diferents: la Universitat Autònoma, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Manresa. En superar la inscripció de 150 alumnes aquesta seu podrà presentar a la final estatal quatre alumnes: els guanyadors en cada subseu més els primer alumne classificats en qualsevol de les subseus. A Manresa els resultats van ser tant ajustats que es va haver de procedir a un desempat entre els participants. Els alumnes que representaran Barcelona a la final espanyola són: Martín Miranda Muruzábal (INS Montserrat, Barcelona), Quim Oliver Mayola (INS Balmes, Barcelona), Míriam Pérez (Escola Xarxa de Berga) i Marc Ollé Lopez (Maristes Rubí).

bcn-01tarragona-01

A la demarcació de Tarragona hi van participar 59 alumnes, que van fer les proves a la Universitat Rovira i Virgili. El lliurament de premis es realitzarà el divendres dia 13 de març, desprès del que es farà una conferència titulada “Impacte de la pesca d’arrossegament en la dinàmica sedimentaria i morfologia submarina del marge” impartida pel Dr. Pere Puig investigador Científic de l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC). Els tres primers classificats a Tarragona van ser: Aitana Iturgoyer Naveskina (Institut Jaume Huguet de Valls), Laura Reina Méndez (Institut Gabriel i Ferrater de Reus) i Laura Boltà Grau (Institut Jaume Huguet de Valls).

A Lleida la participació va ser de 68 estudiants que van fer les proves a la Universitat de Lleida que també atorga el premi de la beca de matricula en el primer curs per estudiar a la Universitat de Lleida. Els premis es van donar el mateix dia i les tres primeres classificats van ser: Antoni Serés Bejar (INS Guindàvols de Lleida), Carla Keaveny Rubies (INS Guindàvols de Lleida) i Joan Fernández López (INS la Serra de Mollerussa).Destaca el fet que a Lleida hi ha el guanyador més jove dels que representaran Catalunya a la final estatal ja que va guanyar un estudiant que actualment cursa 4 d’ESO.

lleida-01girona-01

A Girona la participació va ser de 118 alumnes que van fer les proves a la facultat de Ciències de la Universitat de Girona. Durant l’espera del lliurament de premis els alumnes i professors van poder assistir a la conferència “Un mar de tresors: el jaciment paleontològic del Camp dels Ninots” impartida pels Dr Gerard Campeny i Bruno Gómez del IPHES. A Girona es va fer un reconeixement al millor grup classificat que va ser un empat entre un equip del Insitut Ramon Muntaner de Figueres i un grup mixt format per dos alumnes del Institut Montsoriu d’Arbúcies i dos del Institut Castell d’Estela d’Amer. Els alumnes que representaran Girona a la final estatal seran: Celia Montalbán Jimeno (Maristes de Girona), Marc Marimont Garcia (Maristes de Girona) i Pere Moré i Pineda (Institut Montsoriu d’Arbúcies). El guanyador gironí també està premiat amb la beca de matrícula atorgada per la Univesitat de Girona per estudiar el primer curs de qualsevol dels estudis que es realitzen a la universitat gironina.

El proper 1 d’abril tindrà lloc la fase estatal de l’Olimpíada a Béjar, Salamanca. Els alumnes i un professor per demarcació podran anar a la final amb totes les despeses pagades gràcies a la col·laboració del Seminari Permanent e Ciències Naturals, el Departament de Geologia i la facultat de Ciències de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona, el Col·legi oficial de Geòlegs i la pròpia AEPECT.

De la final de Salamanca en sortiran els quatre alumnes que representaran Espanya a la final internacional (11a edició de la IESO 2017) que es farà a l’agost la Université de la Côte d’Azur, a Niça, França.

 

Comments are closed