Dues noves seus del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB al projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec

La Universitat Autònoma de Barcelona comptarà a Lleida, dins el territori del Geoparc aspirant Conca de Tremp-Montsec, amb dues seus més del campus d’arqueologia i paleontologia: el Campus de Coll de Nargó i el Campus del Pallars Jussà. Aquests, se sumen al Campus de La Noguera (Camarasa) creat l’any 2015.

Divendres, a les 11.30h a l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà (Plaça Bisbe Badia, 1, Isona) i a les 15.30h, a l’Ajuntament de Coll de Nargó (Plaça de l’Ajuntament, 1, Coll de Nargó) tindran lloc  els actes de presentació i les signatures dels convenis per a la creació de les seus del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB Coll de Nargó i Pallars Jussà. Les dues noves seus s’afegeixen a les set amb que ja compta el Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB a Catalunya: la Noguera, la Draga, el Castellot, Torre Llauder, Mines de Gavà, Vall d’en Bas i Guissona.

Els Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB
La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del seu Departament de Geologia, conjuntament amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, mantenen des de fa anys col·laboracions amb els Ajuntaments d’Isona i Conca Dellà i de Coll de Nargó en l’àmbit de la recerca i de la docència dels estudis de Paleontologia. Aquesta col·laboració es concreta en la realització de les pràctiques de camp de Paleontologia així com diverses projectes de recerca i treballs paleontològics als jaciments del Pallars Jussà i de Coll de Nargó. La creació d’aquests Campus possibilita la investigació i el desenvolupament científic en el camp de la Geologia, la Paleontologia i el patrimoni geo-­paleontològic, constitueixen una eina essencial en la formació dels estudiants i representen un element dinamitzador del patrimoni per a la difusió dels resultats científics a l’àmbit acadèmic i del públic general, tot contribuint així a promoure els diversos jaciments, el Museu de la Conca Dellà i Dinosfera com a punts de referència als Pirineus.

El Campus de Paleontologia de Coll de Nargó
campusarqueo2El conjunt paleontològic de Coll de Nargó (Alt Urgell) presenta un alt valor científic i ha esdevingut un referent paleontològic a nivell mundial per la qualitat i l’abundància de troballes excepcionals. La zona paleontològica dela Vall del Riu Sallent reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa i és una de les més importants del món. En destaquen quatre jaciments que, d’oest a est, s’han anomenat amb els topònims de Sallent, Pinyes, Santa Eulàlia i Cal Salider. Així mateix, s’hi conserven icnites i restes òssies de dinosaures, d’altres faunes i de restes vegetals, que fan de Catalunya un dels pocs llocs del món on s’ha avançat en la configuració, el comportament i la desaparició d’aquests grans rèptils fa uns 66 milions d’anys.
A més dels jaciments, Coll de Nargó compta amb un espai museogràfic, Dinosfera, que per mitjà
d’audiovisuals, jocs interactius, fòssils reals, rèpliques i reconstruccions explica el coneixement actual sobre la reproducció dels dinosaures.

 

 

El Campus de Paleontologia del Pallars Jussà
campusarqueo6La Conca Dellà (Pallars Jussà) conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya. Una franja de sediments del Cretaci superior travessa Catalunya d’est a oest a l’alçada del Pre-­Pirineu, i és on trobem els principals jaciments paleontològics d’un període que va dels 72 als 66 milions d’anys. Les restes de fòssils de dinosaures (ossos, petjades i ous), així com d’altres vertebrats i de restes vegetals que trobem a la Conca Dellà, es conserven en roques d’orígens diferents i que conformen dues formacions geològiques: la Formació Gresos d’Areny i la Formació Tremp. Aquestes dues formacions es van dipositar quan tot just es començava a aixecar la serralada dels Pirineus.

Situat al poble d’Isona, el Museu de la Conca Dellà ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van poblar la Terra. El Parc Cretaci és un projecte de desenvolupament local a partir del patrimoni integral de la Conca Dellà i permet descobrir aquest territori en els seus diferents àmbits temàtics: jaciments paleontològics, restes arqueològiques, edificis historico-­‐artístics i el mateix entorn natural que el composa.

 

 

Més informació: http://www.uab.cat/web/investigar/campus-­‐d-­‐arqueologia-­‐i-­‐paleontologia-­uab-1345697647924.html

 

Comments are closed