Aquest any el Geolodía de Lleida se celebra al projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec

Una activitat gratuïta que tindrà lloc el dissabte 6 de maig per un territori únic, on fa milions d’anys es passejaven els últims dinosaures d’Europa.

Enguany el Geolodía a la província de Lleida se celebra en territori del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec, un àmbit geogràfic aspirant a ser Geoparc Mundial de la UNESCO. Aquest territori té una història geològica fascinant, on la paleontologia relacionada amb els dinosaures configura un patrimoni de rellevància internacional.

Amb el nom de “Els últims dinosaures d’Europa” aquesta jornada té l’objectiu de relacionar la constant evolució geològica i la seva incidència per a recrear els ambients on habitaven aquests g
ans vertebrats. Pretén seguir les seves traces per palpar de primera mà quan, com i quines espècies hi varen viure, i la seva coherència amb un paisatge canviant i sorprenent que recorda avui els darrers dinosaures que varen viure a Europa.


Des de Tremp a Coll de Nargó es recorreran els principals afloraments i paisatges que permetran realitzar un viatge didàctic en el temps, de més de 66 milions d’anys. S’observaran restes fòssils de petjades, d’ous i un dels colls més grans trobats als Pirineus, en procés de preparació.

02

Petjades de dinosaure Orcau -2. Museu Conca Dellà.

03

Titanosaure nidificant. Dinosafera. Coll de Nargó.

 

 

 

 

 

 

 

 

L’itinerari es realitzarà amb autobús amb punt de sortida i tornada a Tremp i té un total de 5 parades. La sortida serà a les 9:00h des del Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Onstitut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (CST Pirineus – ICGC) de Tremp i es preveu tornar a les 18:00h on es podrà realitzar una visita final a l’Epicentre, Centre de Visitants. El dinar anirà a càrrec dels participants. És recomanable dur aigua i calçat adequat per caminar. Les places són limitades i cal reservar plaça a info@projectegeoparctrempmontsec.com o al 973 651 088.

El Geolodía és una jornada de divulgació que pretén apropar la geologia i la professió de geòleg a la societat. Es va iniciar el  2005 a la província de Terol i, a partir del 2011, es va convertir en un esdeveniment d’àmbit nacional que se celebra simultàniament a totes les províncies, amb una excursió de camp gratuïta, guiada per geòlogues i geòlegs, i oberta a tot tipus de públic. Aquesta activitat és una iniciativa recolzada per la Sociedad Geológica de España (SGE), la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) i el Instituto Geológico y Minero de España (IGME).

En l’organització d’aquesta activitat hi ha participat el projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec conjuntament amb el CST Pirineus de l’ICGC (Seu Científica del projecte Geoparc), l’Institut Català de Paleontologia Museu Crusafont (ICP), el Museu de la Conca Dellà i Dinosfera. S’ha comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments de Tremp, Coll de Nargó i Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Epicentre, Eureka SGN i Geosilva.

 

Descarrega’t els fulletons aquí.

Comments are closed