El projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec participa al Curs de Geoparcs a l’illa de Lesvos

Del 12 al 22 de juny, el projecte Geoparc va participar al Curs de Geoparcs de referència internacional que enguany, a més, ja compta amb el reconeixement de la UNESCO.

El tema central d’aquesta dotzena edició del Curs Intensiu de Geoparcs anomenat “Geoparcs Mundials i Desenvolupament Geoturístic de la UNESCO”, a l’illa de Lesvos, (Grècia), un dels primers Geoparcs Mundials de la UNESCO del món, ha estat el turisme, en motiu de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament Local. A més s’ha tingut en compte que els Geoparcs Mundials de la UNESCO són considerats les destinacions turístiques més innovadores del turisme sostenible i proporcionen una plataforma mundial de cooperació per al desenvolupament del geoturisme que afavoreix la cohesió i el desenvolupament de les comunitats locals a escala mundial.

Visita geoturística al Geoparc Mundial de la UNESCO de Lesvos

Visita geoturística al Geoparc Mundial de la UNESCO de Lesvos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

El curs va comptar amb el cap de departament de Ciències de la Terra i Reducció de Riscos de la UNESCO, així com, amb la presència de gairebé la totalitat dels membres de la Junta Executiva de la Xarxa Mundial de Geoparcs els quals van donar les claus de la gestió d’un Geoparc que no només implica la conservació del patrimoni geològic sinó també dels patrimonis naturals i culturals, així com el desenvolupament econòmic vinculant la sostenibilitat amb l’orgull i el benefici comunitari. A més, es va poder parlar directament amb aquests càrrecs directius per acabar d’ultimar detalls en la preparació de l’estudi comparatiu que es va demanar al territori al gener de 2017 i que és l’últim pas a seguir per poder ser designat com a Geoparc Mundial de la UNESCO.

Membres de la Junta Directiva de la Xarxa Mundial de Geoparcs

Membres del Consell Mundial de Geoparcs de la UNESCO durant la inauguració del curs.

Un total de 40 alumnes de 25 països diferents com Vietnam, Kenya, Mèxic o Aràbia Saudita, que es trobaven en diferents fases en el seu procés de creació d’un Geoparc o ja com a Geoparcs establerts van enriquir l’aprenentatge i van permetre compartir experiències i crear un estret vincle per a futurs treballs en xarxa, una de les bases dels Geoparcs Mundials de la UNESCO.

Participants Curs Intensiu de Geoparcs a Lesvos

Participants Curs Intensiu de Geoparcs a Lesvos.

En aquest curs, s’ha realitzat una presentació el projecte Geoparc i algunes de les accions que s’estan duent a terme al territori. D’una banda, s’han comentat les accions  impulsades des de la pròpia seu administrativa com el Geolodia, la Setmana dels Geoparcs Europeus o la creació del quadernet “Sabies Que..?” pensat per promocionar la visita als diferents equipaments del territori. D’altra banda es va explicar un cas de bones pràctiques de turisme sostenible, d’iniciativa local com és El Cinquè Llac.

Presentacio del projecte Geoparc al Curs Intensiu de Lesvos

Presentacio del projecte Geoparc al Curs Intensiu de Lesvos.

 

 

 

 

 

 

 

 

A més, durant aquests 10 dies es van viure quatre terratrèmols d’intensitat mitjana, un dels quals va destruir completament una de les ciutats de la illa però, afortunadament només es va lamentar una pèrdua humana.  Aquest va ser un exemple vivencial de com els Geoparcs juguen un paper clau en la reducció de riscos, ja que només deu dies abans del desastre natural, els alumnes de l’escola havien estat entrenats en un simulador de terratrèmols situat al Museu d’Història Natural del Bosc Petrificat de Lesvos.

Aquest curs ha estat organitzat per la Xarxa Mundial de Geoparcs, la Universitat de l’Egeu i el Museu d’Història Natural del Bosc Petrificat de Lesvos conjuntament amb la UNESCO.

Comments are closed