Un estiu entre dinosaures al projecte Geoparc

Visitar els jaciments d’ous i petjades de dinosaures, convertir-se en paleontòleg per un dia, dormir al costat d’un rèptil prehistòric o entrar a espais habitualment no visitables dels museus per veure en directe com es preparen els fòssils són algunes de les propostes per a públic familiar que ofereixen el Museu de la Conca Dellà (Isona) i Dinosfera (Coll de Nargó) per aquest estiu.

Fa més de 66 milions d’anys els Pirineus eren una plana de vegetació tropical, una zona d’aiguamolls salobres on diferents espècies de dinosaures hi campaven tranquil·lament. Per aquest estiu, el Museu de la Conca Dellà a Isona (Pallars Jussà) i Dinosfera a Coll de Nargó (Alt Urgell) han preparat un programa d’activitats per tal que el públic infantil i familiar conegui l’extraordinari patrimoni paleontològic dels Pirineus lleidatans, un dels més rics d’Europa en restes de dinosaures. Així, es podrà resseguir el rastre que, en forma d’ossos, ous i petjades, hi van deixar els grans rèptils prehistòrics, recorrent els museus i els principals jaciments.

“L’objectiu del programa d’activitats que presentem és que els visitants descobreixin que els fòssils són una finestra al passat que permeten als paleontòlegs reconstruir mons que ja no hi són”, ha explicat Àngel Galobart, director del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera i responsable del projecte Dinosaures dels Pirineus.

 

Museu de la Conca Dellà

Una de les propostes més atractives són les visites guiades, que cada dijous i dissabte dels mesos de juliol i agost s’organitzen al jaciment de petjades de Basturs. Allí s’han descobert les petjades que van deixar els “dinosaures de bec d’ànec” de l’espècie Pararhabdodon isonensis que es va descriure en aquesta zona. Com explica Rodrigo Gaete, geòleg i un dels guies del Museu, el fòssil d’una petjada “és la fossilització del moviment i ens pot revelar més coses de les que ens pot dir un os: la velocitat a la que es movia l’animal, si tenia alguna patologia o el seu comportament, si era gregari o si era solitari”.

Jaciment_basturs_Isona

Visites guiades al jaciment de petjades de Basturs (Pallars Jussà). Crèdits: ICP

Una altra proposta són les visites guiades a la preparació de fòssils. Així, el Museu obrirà les portes a sales de treball que durant la resta de l’any estan tancades al públic. Es podran veure dues de les peces paleontològiques més valuoses del centre, la cua d’un hadrosaure procedent del jaciment de la Planta del Mestre, que actualment s’està restaurant, i el coll d’un titanosaure procedent del jaciment d’Orcau, un fòssil enorme de 5 metres de llargada que pertany a un dels dinosaures més grans que es coneixen d’aquesta zona.

El públic infantil és un dels grans protagonistes del programa d’activitats. El taller “Qui arriba primer?”, que es farà tots els dijous de juliol i agost, convidarà els nens i nenes a convertir-se en paleontòleg per un dia. També se celebraran dues edicions de “La Nit al Museu” (20 de juliol i 17 d’agost), on els infants passaran la nit a les instal·lacions, realitzant activitats i jocs nocturns de descoberta sobre els dinosaures.

Un cop més, els dinosaures estaran presents a la tradicional Dinogresca del 26 d’agost, que traurà als carrers d’Isona una cercavila amb bestiari català i correfocs. Abans, els dies 22 i 23 d’agost, els infants podran participar en diferents tallers de manualitats.

Una de les novetats d’enguany és el Sopar gastronòmic, que es farà el dia 19 al mateix museu, i que proposarà un menú a base d’ingredients històrics o d’inspiració paleontològica, a càrrec del restaurant La Rosta.

A banda del programa paleontològic, el Museu convida també a descobrir el ric patrimoni històric i natural. Hi haurà visites guiades al romànic: al Castell de Llordà (tots els dimecres i dissabtes) i a l’església de Santa Maria de Covet (els divendres). I també activitats per conèixer el llegat romà i commemorar el 1900 aniversari de la mort de Trajà, el darrer gran conqueridor de Roma, que va tenir a la seva guàrdia pretoriana a Luci Emili Patern, el personatge més distingit d’Aeso. Per això, el 5 d’agost hi haurà el descobriment d’una placa de Trajà, una xerrada sobre “L’esplendor de l’imperi romà”, a càrrec de l’historiador i arqueòleg de la UB Ignasi Garcés, i en finalitzar una recreació de les legions romanes amb la Legió VII Gemina de Tarragona a la plaça Bisbe Badia.

Quant al patrimoni natural, el 26 de juliol Xavier Marco, Cap de Biodiversitat i Medi Natural a Lleida, parlarà sobre la “Conservació d’espècies amenaçades al Pirineu”, a la plaça de l’Olivera d’Isona.

Jaciment_ous_dino_Nargo

Visites guiades al jaciment de Coll de Nargó (Alt Urgell). Crèdits: ICP.

Dinosfera

Una de les grans atraccions de Dinosfera és el niu de dinosaure procedent del jaciment de Coll de Nargó: és el més gran excavat mai a Europa i és una mostra de l’extraordinari registre fòssil d’ous i nius de dinosaure de la zona de Coll de Nargó. La museografia d’aquest espai està centrada, precisament, en la reproducció d’aquests animals. A més de poder visitar aquesta peça única que es conserva al museu, el centre organitza, tots els caps de setmana d’estiu, visites guiades al jaciment, que reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda del continent.

Dinosfera també obrirà les portes de les sales de treball per oferir visites guiades al laboratori de restauració. El públic podrà veure en directe com és el treball de la preparadora del centre, Irina Fernández, que estarà treballant en l’esquelet d’un petit cocodril i ossos de dinosaure de fa 70 milions d’anys.

El centre ofereix dues propostes orientades específicament al públic infantil: “Vine a dibuixar dinosaures” convida a nens i nenes a pintar un mural a la façana de Dinosfera, el dia 13 de juliol. I dos dies després, arribarà “La Nit al Museu”, una experiència que ja es va estrenar l’any passat amb molt bona rebuda.

A Dinosfera també es farà un Sopar gastronòmic paleontològic: serà el 28 de juliol, amb la participació dels restaurants Tahussà i Betriu i la pastisseria Reig.

Finalment, també hi haurà un espai per als interessats en l’art, el dia 25 de juliol, amb la xerrada “Catedrals, col·legiates, capelles i campanars. Una mirada al romànic de l’Alt Urgell”, a càrrec Carles Gascón, doctor en Història Medieval i Tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

La xarxa Dinosaures dels Pirineus

El programa d’estiu s’estén més enllà dels dos centres. Així, el Centre d’Interpretació del Montsec ofereix durant el mes de juliol visites guiades a l’exposició “100 anys de dinosaures a Catalunya”. La mostra  recorda el centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya i convida els visitants a descobrir l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recórrer les principals fites científiques.

El Museu de la Conca Dellà i Dinosfera formen part de la xarxa de Dinosaures dels Pirineus, un projecte impulsat per l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Es tracta d’un projecte de museu distribuït per diferents poblacions dels Pirineus i Prepirineus catalans que vol donar a conèixer al gran públic diferents aspectes d’aquests animals que van viure en aquest territori fa més de 66 milions d’anys i que representen alguns dels darrers que van viure a Europa abans de la seva extinció a tot el món.

El programa d’activitats del Museu de la Conca Dellà i de Dinosfera compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) i la Xarxa de Museus de Lleida i Aran.

Comments are closed