Ple total a la jornada “Mitologia, llegendes i Geologia”

El projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec i el Geoparc Mundial de la UNESCO de Sobrabre expliquen històries complementàries de mites i llegendes dels Pirineus.

El passat divendres 7 de juliol es va celebrar la jornada “Mitologia, llegendes i geologia” al Centre de Suport Territorial Pirineus del Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a Tremp. Aquesta temàtica va despertar un gran interès i per això es va comptar amb una assistència de més de 80 persones, omplint al complert l’auditori del Centre de Suport Territorial Pirineus de l’ICGC a Tremp, seu científica del projecte Geoparc.

La jornada s’ha centrat en donar a conèixer alguns dels mites i llegendes que existeixen als Pirineus i que sovint, el seu origen es pot associar a processos o formacions geològiques. Totes aquestes històries i creences formen part del patrimoni cultural immaterial, que han estat usades per l’ésser humà per tal d’explicar i entendre el seu entorn i els fenòmens naturals associats.

En primer lloc, el director científic del Geoparc Mundial de la UNESCO Sobrarbe-Pirineos, Ánchel Belmonte, ha explicat mitologia relacionada amb éssers fantàstics com moras i gegants que donen explicació a sedimentacions turbidítiques o ibones (llacs glacials). La segona part de la jornada ha estat conduïda per l’escriptor pallarès Pep Coll qui va fer emprendre un viatge fantàstic als oients de la sala amb mites i llegendes del territori del projecte Geoparc, entre dones encantades, dimonis, sants i verges. Finalment, el director científic del projecte Geoparc, Gonzalo Rivas, va relacionar alguns dels mites del territori amb les explicacions científiques geològiques.

 

IMG_20170707_190831

IMG_20170707_192334

Per clausurar la jornada, es va oferir un tast de vins del Celler Vila Corona, vinculats a una de les llegendes explicades durant la jornada: “La potada de Batzop” (https://goo.gl/zWhsEz). A més es mostrà un recull de llibres sobre narracions populars per demostrar com la geologia es pot interconnectar amb altres disciplines, com són la literatura i l’enologia.

IMG_20170707_210038

Comments are closed