El Geoparc Conca de Tremp-Montsec participa en una exposició europea amb una calcària litogràfica

Carles Monegal, mestre litògraf de Tremp, cedeix una peça litogràfica al Geoparc per a que pugui ser mostrada en una exposició itinerant pels Geoparcs Europeus.

 

L’exposició anomenada Stones made objects, vol dir “Pedres fetes objectes”. El seu objectiu és mostrar la geodiversitat del territori tot explicant històries al voltant d’objectes fets amb roques i minerals. En aquesta exposició hi participen diferents Geoparcs Mundials de la UNESCO europeus. La seva inauguració va tenir lloc l’any 2018 a Itàlia amb 32 mostres que van incrementant amb l’aportació de nous objectes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La peça aportada pel Geoparc Conca de Tremp-Montsec és una calcària dibuixada que representa la tècnica litogràfica (dibuix en pedra), actualment pràcticament restringida a l’àmbit artístic. Aquesta pedra va ser cedida pel mestre litògraf Carles Monegal del Quiosc Gallery de Tremp, un dels pocs que continua vinculat a aquesta tècnica i qui segueix fent edicions litogràfiques atraient artistes de tot el món al nostre territori.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La tècnica litogràfica va ser inventada l’any 1796 per Aloys Senefelder i consisteix en un procés d’impressió en el que es dibuixa sobre una roca calcària polida. La demanda de pedres, degut a l’expansió d’aquesta tècnica, va fer que es comencessin a buscar nous jaciments. En aquest context, el geòleg Lluís Marià Vidal, va descobrir la Pedrera de Rúbies, al municipi de Vilanova de Meià que va començar a ser explotat l’any 1898. Les lloses extretes eren transportades cap a Tàrrega i des d’allí a Barcelona, on eren distribuïdes a les diferents impremtes sol·licitants arreu del món.

 

A banda d’aquest valor en la indústria litogràfica, les calcàries de Vilanova amagaven un altre tresor: la preservació de restes fòssils de fa uns 130 milions d’anys. S’hi preserven esquelets de peixos, parts toves d’amfibis i insectes, plomes d’ocell o les restes de les primeres plantes amb flor (Montsechia vidalii). Per aquest motiu, les calcàries litogràfiques de Vilanova de Meià constitueixen un punt d’interès geològic d’importància internacional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Els fòssils trobats en aquesta pedrera es troben distribuïts en diferents museus però la principal col·lecció es troba a l’Institut d’Estudis Ilerdencs a Lleida. En aquest sentit, avui s’ha signat un conveni entre el Museu de la Noguera i el Museu de Conca Dellà i el Centre de Vilanova de Meià. Amb la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament de Vilanova de Meià podrà acollir a l’espai “Centre d’Interpretació del Montsec” la principal part d’exposició sobre els fòssils de la Pedrera de Meià “Tresors de les Terres de Lleida”. La cobertura legal i tècnica la proporcionen tant el Museu de la Noguera, com a museu de territori, com el Museu de la Conca Dellà, museu especialitzat en temàtica paleontològica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Val la pena posar en relleu que el Centre d’Interpretació del Montsec s’incorpora al projecte Dinosaures dels Pirineus, on ja hi participen tres altres equipaments del Geoparc (Museu de la Conca Dellà, Dinosfera i Epicentre) i dos equipaments de fora (Fumanya i Tartareu), tots ells sota la supervisió científica i tècnica de l’Institut Català de Paleotologia Miquel Crusafont i el Museu de la Conca Dellà.

Comments are closed.