Xarxes de Geoparcs: Nacional, Europea i Mundial


La Xarxa Nacional de Geoparcs. El Comité Español de Geoparques

001_CEGEn els països que tenen geoparcs, la Xarxa -en el nostre cas a través de la EGN- està representada per comitès nacionals de geoparcs. A més de representants dels mateixos geoparcs (membres ordinaris nats), es recomana que el comitè inclogui representants estatals: Comissió Nacional de Cooperació amb la UNESCO, servei geològic nacional, medi ambient, turisme … (membres assessors). Fins al moment formen part, com a membres assessors, la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO, l’Institut Geològic i Miner d’Espanya i el Comitè Nacional Espanyol del Programa Internacional de Ciències de la Terra.

Tots els geoparcs espanyols conformen, amb representants de l’Administració General de l’Estat, el Comitè Espanyol de Geoparcs com un fòrum en el qual es coordinen els treballs que es realitzen en el nivell nacional relacionats amb la Xarxa Global i amb la UNESCO, a més d’ocupar-se de la  correcta difusió i de la informació adequada en els nous projectes de geoparc de l’Estat.

Els geoparcs que conformen el Comitè Espanyol de Geoparcs són:

Tots els membres del Comitè col·laboren en els informes preceptius de cara a l’obtenció de la carta de suport de la Comissió Nacional Espanyola de Cooperació amb la UNESCO necessària en les noves candidatures a Geoparc.


 

La Xarxa Europea de Geoparcs

logo Europena GeoparcsLa Xarxa Europea de Geoparcs (EGN) es va crear a mitjans de l’any 2000 i la van formar 4  espais naturals:  la Reserva geològica de l’Alta Provença a França; el Museu d’Història Natural del Bosc Petrificat de Lesbos a Grècia; Geoparc Vulkaneifel a Alemanya, i el Parc Cultural del Maestrat a Espanya.

Un objectiu prioritari d’aquesta Xarxa és conservar la geodiversitat per promoure el patrimoni geològic per al públic en general, així com per donar suport al desenvolupament econòmic sostenible dels territoris Geoparcs, principalment a través del desenvolupament del geoturisme.

L’any 2017 aquesta Xarxa ja inclou 70 territoris europeus. Es pot consultar la informació de la Xarxa Europea de Geoparcs en el següent enllaç.

 


 

La Xarxa Mundial de Geoparcs

La Xarxa Mundial de Geoparcs (GGN) és una organització internacional, no governamental, sense ànim de lucre que proporciona una plataforma de cooperació entre els Geoparcs. Reuneix agències governamentals, logoGGN_002organitzacions no governamentals , científics i comunitats de tot el món en una associació mundial única i opera d’acord amb els reglaments de la UNESCO. La xarxa està formada per totes les regions del món i reuneix grups que comparteixen valors comuns, interessos o fons després d’un procés de concepció i de gestió específic. Serveix a més per desenvolupar models de bones pràctiques i establir normes en qualitat per als territoris que integren la conservació del patrimoni geològic en una estratègia per al desenvolupament econòmic sostenible regional.

La Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals opera en estreta sinergia amb altres figures de la UNESCO, com ara els Llocs Patrimoni de la Humanitat (WHS) i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera (Programa MAB), empreses nacionals i internacionals i organitzacions no governamentals que treballen en la conservació del patrimoni geològic.

La UNESCO ha esta003_UNESCO-Global-Geoparks-300x157blert una associació privilegiada amb la Xarxa Europea de Geoparcs (EGN). Com a resultat, el EGN actua com la divisió regional del GGN a Europa. La UNESCO recomana la creació de xarxes regionals similars, el que reflecteix les condicions locals, en altres parts del món.

La col·laboració entre els Geoparcs és una component important de la Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals . La UNESCO anima a qualsevol forma de cooperació , especialment en els camps de l’educació, la gestió , el turisme , el desenvolupament sostenible i  la planificació regional entre els membres de la Xarxa .

Us podeu descarregar les Directrius i criteris per geoparcs nacionals que busquen assistència de la UNESCO a la Xarxa Mundial de Geoparcs .

L’any 2017 la Xarxa Mundial inclou 127 Geoparcs en 35 estats membres. Es pot consultar la informació de la Xarxa Mundial de Geoparcs en el següent enllaç.

 

Comments are closed